Kategorier
Bil & Motor

Dags att byta däck?

Vareviga säsong måste det fixas. Varje vår, varje höst. År ut och år in: det handlar såklart om att byta däck på din bil. En tråkig, men ack så viktig uppgift som inte får glömmas bort.

Om du äger en bil och planerar att använda den året runt så kommer du inte undan. Däcken kommer att behöva bytas. På grund av landets växlande årstider, så är olika slags däck olika bra beroende på underlag. Om det är snö och halt behövs däck med bra fäste. Det kan till och med bli en livräddare. När det är sommar behövs inte denna typ av däck och då bör man inte heller ha det, detta för att skona hälsan och miljön. Livräddande även för klimatet, kan man säga.

Byta däck på egen hand?

Om du tycker att det är jobbigt att byta däck, kan du underlätta för dig själv genom att lämna in bilen till en däckbytarfirma. Då slipper du allt jobb och slit, och dessutom går det fort. Fast du kanske vill byta däck på egen hand? Om du är någorlunda praktiskt lagd kan du självklart fixa det. Det du behöver göra är att rusta dig med ett gott tålamod och sedan börja med att lägga i handbromsen. Du måste ha ett verktyg att lossa hjulbultarna med. För det fungerar ett fälgkors, men en hylsa med dragkraft är att föredra då det är mycket enklare att arbeta med. Du måste även ha en domkraft, en pallbock samt en momentnyckel. Lycka till nu, med det livsviktiga däckbytet!