Kategorier
Allmänt

Hur mycket skatt betalar man i Huddinge?

Hur mycket skatt betalar man i Huddinge? Lite beroende på var i Stockholm man bor så ser skatten olika ut. Stockholm klumpas ibland ihop till en enda enhet och till viss del så är det också rätt. Stockholm är ett län – men man har också 26 olika kommuner som tillhör länet i fråga.

Det gör att varje en av dessa kommuner har olika villkor att erbjuda sina invånare. I exempelvis Huddinge så betalar en invånare 19.77 kronor per intjänad hundralapp till kommunen. Utöver detta så betalar man även en landstingsskatt på 12.08 kronor. Det ger en total skatt på 31.95 kronor per intjänad hundralapp. Är man sedan medlem i Svenska Kyrkan så blir skatten dessutom högre. Skillnaden mellan en medlem i Svenska Kyrkan och en som valt att inte vara det ligger – i kronor och ören – på 7.15 kronor – och den summan går till kyrkoavgiften. Utöver detta så betalar man även en begravningsavgift varje månad. Den ligger på 0.250 kronor.

Vilken kommun har lägst skatt i Stockholm?

Ser man till Stockholm så ligger skatten där på 29.82 kronor per intjänad hundralapp. Det är således dyrare att bo i Huddinge än innanför tullarna i Stockholm. Men, det finns även andra exempel på både dyrare och billigare kommuner i Stockholms län att leva i. Solna sticker ut i sammanhanget. En invånare i Solna betalar 29.20 kronor i kommunalskatt. I Täby, som även den har dokumenterat låg skatt, så betalar man 29.63 kronor.

Ser man lite längre bort rent geografiskt så är Österåker den kommun i Sverige som de facto har lägst kommunalskatt nationellt. Där betalar man som invånare 29.08 kronor per intjänad hundralapp. Som en parentes kan man nämna att Dorotea är den dyraste kommunen i Sverige att bo i. Där betalar man 35.15 kronor/hundralapp.

Huddinge – en bra kommun att leva i

Få väljer kommun i Stockholm utifrån hur mycket skatt man betalar. Skillnaderna finns, men de är inte så stora. Stockholm är ett län där man ur ett nationellt perspektiv betalar ganska lite i skatt. Naturligtvis kanske man vill ha mer pengar i plånboken – men skatt går ju också till det allmänna.

Att leva i Huddinge är en trygghet och en dokumenterat bra kommun att se barnen växa upp i. Man har fina skolor, bra idrotts- och arbetsklimat och det finns även möjligheter att köpa både villor och radhus – något som lockar många. Pendlingen in till centrala delar av Stockholm utgör inget hinder heller. Kort sagt: Huddinge är en bra kommun att bo i – även om skatten är lite högre än vad den är i exempelvis Solna och Täby.